Com gaudir de la meditació

Gaudeix de la meditació

Des de ben petita vaig conèixer la meditació, però no fa gaire que he après a gaudir-la, i això ha suposat un canvi important al meu dia a dia. Gràcies a gaudir de la meditació he aconseguit convertir-la en un hàbit i un regal que em faig cada dia.

Des de que practico la meditació cada dia he notat que:

  • Tinc més capacitat de respondre a les diferents circumstàncies del dia des de la tranquil·litat, sense deixar-me portar pels nervis, mantenint la paciència;
  • Em sento molt més optimista de forma natural;
  • Tot i practicar la meditació només durant 10 o 15 minuts, un o dos cops al dia, em sento més centrada i tranquil·la durant tot el dia;
  • La meva respiració s’ha ampliat, la sento més còmoda i profunda;
  • Sento la ment més relaxada, estic més atenta a cada moment, al que faig al present, i la meva ment divaga molt menys.

Aquests són els beneficis que jo puc atribuir clarament a la meva pràctica, però hi ha nombrosos estudis sobre la meditació que asseguren molts més avantatges, entre els quals:

  • Millora de la memòria;
  • Millora de l’estabilitat emocional;
  • Relaxa la tensió muscular;
  • Millora la concentració;
  • Redueix la pressió sanguínia.

N’hi ha molt més, però en general es resumeixen en una millora de la salut i el benestar general, sobretot a nivell emocional i mental, però també físic.

En el que jo em vull centrar avui, és en com gaudir de la meditació, doncs si resulta una pràctica incòmoda, que fa adormir les cames, provoca mal d’esquena i genera frustració perquè no pots deixar la ment en blanc, ni estàs meditant ni estàs gaudint de res que et pugui beneficiar en cap sentit.

És important entendre què és la meditació, ja que no es tracta ni de posar la ment en blanc ni de mantenir una postura incòmoda durant molts minuts. Meditar és una manera d’entrenar la ment a posar l’atenció en el present i deixar de divagar. Això aporta calma i et connecta amb la teva saviesa i creativitat innates. Et permet utilitzar la teva ment de manera més efectiva i menys dominada per l’ego. I pots començar a poc a poc i respectant el teu ritme, mantenint sempre l’amor cap a tu mateix/a.

Per meditar sí que és aconsellable tenir l’esquena el més recta possible, però sense crear tensió, ja que així permets la correcta circulació energètica des de la punta del sacra fins a la coroneta. Es tracta de tenir-la recta sense tensar-la ni deixar-te col·lapsar pel teu pes.

A mi em resulta molt còmoda la posició fàcil de ioga, la típica amb les cames creuades, amb un petit coixí per alçar lleugerament el meu cos i corregir la posició de l’esquena i amb les cames creuades però no sobreposades, ja que sinó se m’adormen. Però la posició també pot ser per exemple en una cadira, amb els peus ben plantats a terra i l’esquena recta. El que no aconsello és meditar estirat/da, ja que corres el risc de relaxar-te massa i adormir-te, i en aquest moment no és l’objectiu.

Pel que fa a la ment no es tracta de posar-la en blanc, sinó d’observar-la, de posar atenció en els pensaments que sorgeixen i no quedar-t’hi enganxat/da seguint l’argument. Una imatge que a mi em resulta útil és la de visualitzar que els pensaments són com núvols que allunyo amb el vent de la meva respiració. Els observo, els accepto sense enganxar-m’hi i els deixo passar.

La respiració ha de ser pel nas sempre que et sigui possible. Posar atenció a la teva respiració et pot ajudar a calmar la ment, sobretot si ets principiant. Posa atenció i nota quina zona del cos s’infla i desinfla a cada moment i si tenses en alguna zona en algun moment. Fixa’t en tots els detalls de la teva respiració, sense intentar modificar-la, tot i que és possible que sense forçar res sigui cada cop més àmplia i pausada.

La duració de la pràctica ha de ser aquella en la que tu et sentis còmode/a, pots començar per pocs minuts (fins i tot només 3) i anar augmentant a mida que et resulti agradable. Jo per exemple no acostumo a passar dels 10-15 minuts i ja sento molts beneficis. Si algun dia necessites controlar no excedir-te de minuts, t’aconsello que et posis una alarma per tal d’estar tranquil/tranquil·la i no estar pendent del rellotge.

A partir d’aquí es tracta de mirar de respectar les bases de la meditació i adaptar la pràctica a tu. Adapta la posició, regula el temps i accepta a la teva ment tal com és en aquests moments. Si pensa, accepta-la i deixa passar el núvols. Si en algun moment t’adones que t’has enganxat en els pensaments i ja estàs organitzant el sopar d’aquest vespre, accepta-ho amb amor, respira profundament i torna’t a centrar per continuar. Flueix tant com puguis i deixa la rigidesa de banda. Centra’t en gaudir d’aquesta estona, en fer-ho de forma amorosa cap a tu. Segons la meva opinió, és més important gaudir d’una meditació poc ortodoxa però que t’ajuda a sentir-te millor cada dia, que voler seguir tècniques rígides si no hi pots fluir amorosament.

A vegades mentre estic meditant sento tensió al coll i em permeto fer alguns moviments fluids per continuar amb més comoditat, o em permeto rascar-me per poder mantenir la meva concentració si és que quelcom em pica i no em deixa estar tranquil·la. A vegades em venen ganes de fer moviments sinuosos amb l’esquena i m’ho permeto, sento com si estigués desbloquejant quelcom. Durant la meditació calmo la meva ment i connecto amb el meu cos. No sempre estic totalment estàtica. Tampoc em poso a fer moviments que em desconnectin de la pràctica meditativa. Potser en un futur practicaré la meditació d’una manera més tradicional, però de moment accepto el meu nivell i adapto la pràctica per gaudir i seguir aprenent.

Crec que és important portar les tècniques al nostre terreny, adaptar-les per tal que ens siguin útils, i sobretot trobar la manera de gaudir en tot el que fem.

I tu? T’animes a provar-ho? O ja medites sovint? Vols compartir la teva experiència? M’encantarà llegir-te!

Comentarios

Aún no hay comentarios. ¿Por qué no comienzas el debate?

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *